Sarajevo - oraşul fără pereche

Sarajevo - oraşul fără pereche

marți, 8 noiembrie 2011

Bulgaria info trip - nicăieri nu-i ca-n Balcani!

N-am fost și nu voi fi niciodată naționalist. De la naționalism au pornit cele mai mari drame ale omenirii pentru că naționalismul presupune intoleranță față de ceilalți. Iar de la intoleranță la represiune pasul este insesizabil de mic. Asta e o altă discuție. Cu toate acestea, simt o apropiere imensă față de oamenii din estul Europei, în special din Balcanii noștrii dragi. Mă simt atât de străin când ajung în vest, chiar dacă și acolo am întâlnit oameni de calitate e evident că suntem pe lungimi de undă diferite. Nu sunt neapărat mândru că sunt român, dar sunt mândru că sunt estic și balcanic! Și spre deosebire de mulți care fug spre vest (și pe care nu-i condamn nicicum), eu mă simt un privilegiat că m-am născut în partea asta fabuloasă de lume, având două bogății inestimabile: natura și oamenii. Peste tot pe unde am umblat în est m-am simțit ca acasă, fie că a fost vorba de Serbia, Bulgaria, Macedonia sau Polonia. Și asta pentru că există un pitoresc în tot și în toate pe care ori îl detești și fugi de el în Canada, Germania sau în orice alt "stat civilizat", ori îl iubești și știi că toți banii din lume nu i-ar putea compensa lipsa. Nicăieri în occident n-o să găsiți orașe vii precum Novi Sad, Belgrad, Ruse sau București, oameni săritori ca în Ohrid sau așezări pitorești de felul celor din Bosnia și Herzegovina. Acestea fiind spuse, voi posta câteva poze din recenta vizită în Bulgaria care să evidențieze acest spirit al estului la care țin atât de mult.


Pe un drum prăfuit din apropierea unei benzinării erau adunate o sumedenie de rable, majoritatea Lada, Moskvich și alte surate comuniste. De departe pata de culoare în acest peisaj era reprezentată de Mercedesul din imagine, probabil mașina de serviciu la începutul anilor 60 a vreunui mic activist de partid sau șef de C.A.P.


Blocurile din imagine ar trebui să fie folosite doar pe post de muzee,care să amintească lumii de o perioadă nefastă din istorie, nimic mai mult. Mi se pare o blasfemie să viețuiască în ele și o cireadă de vaci...și cu toate astea, sunt locuite de oameni. Ca de obicei, comentariile românilor din grup sunt de prost gust: "Vai, ce blocuri au bulgarii ăștia, vai de capul lor". Lasă că noi suntem mai breji, avem orașele pline de construcții gotice, baroce și art-nouveau...


Că tot vorbeam de vaci...


Dacă vă faceți impresia că personajul din imagine este surprins pe stradă, rătăcind vesel între două birturi, vă înșelați. Omul ne-a fost ghid la cea mai mare pârtie de ski din Pamporovo. Iar în poză arată mult mai bine ca în realitate... Mă gândeam cum s-ar fi pregătit niște nemți să zicem dacă ar fi venit o delegație de 30 de oameni, potențial cumpărători: costum la dungă, zâmbet de complezență, figură prezentabilă, engleză impecabilă. Atât de banal și previzibil. De-asta îmi place mie p-aciia-șa, n-ai cum să te plictisești.


Nu sunt premise pentru a fuma...nu sunt și gata!


Peria de la wc a făcut picioare și s-a rezemat puțin de perete în camera unui hotel din Borovets. Probabil tocmai se întorsese de la bucătărie unde vreun maestru bucătar preparase cu ajutorul ei o mămăligă pentru înalții oaspeți din România.


Problemele tehnice nu au lipsit, desigur. A trebuit să "primim" curent deoarece șoferul a lăsat muzica să meargă în autocar toată noaptea. Bine că nu s-a ajuns la lucruri mai grave, gen manivelă sau feștilă (pentru cunoscători, asta):)


Unul dintre cuvintele cheie pentru orice călător ajuns pe pământ bulgăresc este "Mehana". Mehana sunt restaurante tradițional bulgărești, un fel de hanuri rustice de la noi, cu diferența că sunt infinit mai populare, mâncarea este excelentă în general, iar multe mehane sunt adăpostite de clădiri istorice din perioada renașterii naționale (precum cea din imagine, din Bansko). Decorul este rustic, cu mult lemn și piatră, iar muzica va fi fără îndoială tradițională (și nu turbo folk - varianta lor la manele). Aceste restaurante sunt iubite atât de bulgari, cât și de oaspeții lor, bucuroși de atmosfera deosebită și de prețurile decente.


Nu știu dacă mașina cu pricina este IMS de-al nostru sau vreo reminiscență sovietică asemănătoare, cert e că am deja o colecție impresionantă de poze cu rable de prin țările estice, iar pe unele din ele vi le arăt și vouă :)


Să nu uităm totuși ceva esențial: natura și peisajele. În lipsa conflictelor interentice și cu ajutorul unei infrastructuri îmbunătățite probabil că peninsula Balcanică ar fi fost destinația turistică nr.1 din Europa. Peisaje fantastice, diversitate etnică și culturală, tradiții bine păstrate, istorie străveche, orașe în care noul și vechiul, orientul și occidentul se îmbină ca niciunde altundeva pe bătrânul continent, oameni primitori și ospitalieri - motive arhisuficiente pentru a considera Balcanii o mare bogăție. Aici, în Bansko, peisajele îți taie răsuflarea, zona fiind un paradis pentru iubitorii de munte.

6 comentarii:

  1. Nu stiu cat or fi de frumoase, dar parca fara ele lipseste ceva...:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nenea ala instructor de la partie,cu dintii aia fabulosi, scotea dume de genul ca scoala lor de ski din Pamporove e cea mai buna din lume !!! Cand am zambit amuzat spre el, mi-a facut din ochi complice. Daca nu ar fi fost info-tripul ala, mi-ar fi placut sa continui dicutia la un rachiu si sa "picam" la o intelegere.

    RăspundețiȘtergere
  3. La un rachiu cu siguranta ati fi picat la o buna intelegere:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Acelasi umor inconfundabil. Iti faci treaba bine, maestre. Am auzit ca esti ”pe domeniul tau” acum, ca si profesie.
    Asa e, ai dreptate. Stia Dan Bittman ceva cand a scris - Sunt un balcanic. Si daca admitem ca ”omul sfinteste locul”, atunci, daca vizitam de-ai nostri, adica balcanici, nu avem cum sa nu ne simtim ca acasa. Si, vorba ta, daca se deszapezeau drumurile noastre la fel ca in occident, ne mai simteam noi asa...ca acasa? Se gandesc unii si la pastrarea traditiilor si a identitatii culturale. Om fi intrat noi in UE, dar nu am iesit din balcani.
    S-auzim de bine, tinere!

    RăspundețiȘtergere
  5. Va multumesc pentru aprecieri tovarase Neda! Chiar ma bucur ca ma mai vizitezi online:) Din nefericire mi-am pierdut telefonul (nu si numarul), asa ca daca ai chef de o vorba ma poti suna cand ai chef, incepand de luni - marti (nu am incarcator pana atunci...exact ce spuneam, probleme balcanice). Sper ca si tu te descurci si in rest iti urez toate cele bune. Numai bine. Alex

    RăspundețiȘtergere